Edzéstervezés. Így használd ki maximálisan az edzésidőt!

Kisgyermekkorban (is) nagyon fontos hogy ne legyen sok holtidő az edzés folyamán. Az okai ennek renkívül egyszerűek. Egyrészt a gyermekek tele vannak energiával, másrészt úgysem tudnak figyelni az edzőre hosszabb ideig. Ezeken nem tudunk változtatni, nem is akarunk, ezek életkori sajátosságok.

Szakmai szempontból nézve, az edzésvezetésnél figyelembe kell vennünk az ajánlott 70%- 30% ‘ ball rolling’ arányt, amely azt jelenti hogy az edzés minimum 70%- ában a labdának játékban ajánlott lenni. A fennmaradó 30% – ot a holtidők, pl. ivószünet, magyarázat- oktatás, átmenetek egyik gyakorlatból a másikba stb. teszik ki.

A képzés későbbi szakaszaiban és felnőtt játékosokkal való foglalkozás során is lényeges, hogy ne töltsön az edző sok időt bóják, kiskapuk, és egyéb felszerelések rendezgetésével az edzés folyamán.

A tökéletesen előkészített edzőpálya azon nyomban felkelti a gyermekek érdeklődését az aznapi feladatok iránt. A szülőkben jó benyomást kelt és megelőlegezik a bizalmukat, tudják a gyermekük jó kezekben van. Nem utolsó sorban, még az edzés el sem kezdődött, nem is látták a feladatokat, de már tudják hogy TE PROFI EDZŐ vagy!

Íme néhány példa a szervezésre

1.

Ebben az esetben egy adott terület áll rendelkezésedre, ezen kell megoldani az edzésed. A játékterületet az edzés előtt felbójázod, kapuk, kiskapuk a helyén vannak. A bemelegítés után a következő feladat a sárga bójákkal kijelölt területen ‘Y’ passing pattern. Ennek befejeztével pillanatok alatt le tudod vinni a jelzőbójákat és már kész is vagy a következő feladatra, ami itt jelen esetben kisjáték 4 kiskapura a piros bojákkal kijelölt oldalvonalak mentén. Ha a játéknak vége, gyorsan félre tudjátok tenni a már szükségtelen felszereléseket, és mehet nagykapura a játék a végén.

A felvázolt edzés feladatok csak tájékoztató jellegűek, a edzés megszervezésének a koncepciója a fő lényeg!

2.

Az első pontban felvázoltak szerint egy meghatározott területed van, azon szeretnél minél jobb edzést megtervezni egy adott edzéscélt kitűzve. Erre a legjobb megoldás az ‘okos edzés’. Végig ugyanazon a kijelölt és kibójázott játékterületen zajlik az egész edzés.

Lásd a lényeget az alábbiakban:

3.

Ez arra az esetre áll fenn, amikor aránylag elég nagy edzésterület áll rendelkezésre, amelyen edzés előtt elő tudod készíteni az összes gyakorlatra a különböző pályákat. A feldatok sorban 1- 4.- ig kerülnek elvégzésre. Az edzés végén a gyerekek nagyon szívesen összeszedik a felszerelést, egy ‘ki tudja a legtöbb felszerelést összeszedni?’ verseny keretében. Persze ez csak kicsiknél ‘áll’, de a nagyobbak is besegítenek a végén.

4.

Lehetsz olyan helyzetben hogy egy egész pálya a rendelkezésre áll, de limitált az edzés idő. Jó ötlet, ha egyeztetsz az eggyel fiatalabb vagy idősebb korosztály edzőjével, hiszen lehet hogy két csapatnak is elég az adott játékterület. Magyarán az 1 óra edzésidő akár 2 óra is lehet, ha egy másik csapattal együtt edzetek. Ekkor előre elkészített játékterületeken, a két csapat játékosai négy csoprtban, 20- 30 percenként váltva mennek körbe a feladatokon.

Bízom benne hogy sikerült jó tippeket adnom! 🙂

Sok sikert!

Facebook
Instagram