A csapat szélsőjátékának hatékony fejlesztése

A mi Harefield United U18- as csapatunk a legtöbb alkalommal az 1-4-3-3 játékrendszerben játszik. (Mindig elmondom, bár nincs különbség a szakmai rész tekintetében sem hogy a magyar futballban ez U19- es korosztály.) A játékrendszerünk megválasztásának két oka van. Az egyik a filozófiánk alapköve, hogy játszuk a futballt, passzolós, kombinatív játékkal próbálunk eljutni a támadó zónába. A másik pedig hogy erre a játékrendszerre tökéletesen megvannak az ehhez illő játékosaink.

A héten többek közt azt a feldatot kaptam a manager- től hogy gyakoroljuk a szélső csapatjátékunkat a támadó szekcióban. Az alábbi feladat volt az egyik eszköze ennek.

A csapat szélsőjátékának fejlesztése a támadó zónában, 6 v 5+kapus

Játékterület: Az egyik szélre fókuszálunk csak a gyakorlat folyamán. Kb. a rajzon piros karókkal kijelölt területen. Utána természetesen a gyakorlatot a másik szélen is oktatjuk. (Fontos!)

Leírás:

a, A piros 6- os játékostól indul minden alkalommal a labda, vagy a 7- es játékos visszapasszával a 6- oshoz. b, Másik opció a kezdéshez hogy a 6- os játékos bármelyik jó helyzetben lévő társához passzolhat kezdéskor.

Cél: Minél több támadás kialakítása a pálya szélén, szélsőjáték, gólszerzés. Ha a labda elhagyja a pályát, minden esetben a félpályáról a piros 6- os játékostól indul a játék. Ha a védők megszerzik a labdát, tarják azt, és meghatározott számú passzok után 1 pontot kapnak.

Kulcs coaching pontok:

  • Elmozgás, terület növelés egyénileg, pl. megindulás- visszalépés a védőtől való elmozgás érdekében. A 7- es játékos kötelezően tartja a pozícióját, megjátszhatónak kell lennie a szélen!
  • Labda átvétel után: Tudok előre menni labdavezetéssel? Próbáld meg egyből, előre felfordulattal átvenni a labdát! Ha a védő szorosan őríz, tartsd meg a labdát és játszd meg abba az irányba amellyel arccal vagy!
  • Szélső játékos- pozitív mentalitás, hozzáállás. Keresse a lehetőséget az előre törésre, cselezésre amikor csak lehetséges. Át tudod játszani valami trükkel vagy csak simán sebességgel gyors csellel a közvetlen védőidet (kék 3,4) 1 v1- es szituációkban? Gyors döntéshozatal- jó döntéshozatal!
  • Kombinációs játék- gyors kényszerítők a társakkal (piros 10/ 9) vagy mögöttes futással (10- es a 7- es mögött)
  • Minőségi beadások a szélső piros 7- es játékostól– Le tudod vezetni a labdát az alapvonalig? Ha lehet nyugodtan mehet a gyors beadás mélységi pozíciókból is a széléről!
  • Kapuralövés- Gyors kapuralövés, pontosan, el kell találni a kaput! Piros 9/ 10- es játékos érkezik a beadásokra!
  • A gyakorlatnak végig dinamikusnak kell lenni!! A játékosok folyamatosan mozognak, kimozdítják a védőket a pozíciójukból és helyet csinálnak maguknak és a társaiknak!
  • A támadásvezetés változatos, kreatív. A fókusz a rövid, pontos, kombinatív játékon van! A labdát nem kell egyből a 7-es szélsőhöz kijuttatni! Várj amíg eljön rá a megfelelő pillanat!

Variáció, tovább lépés: Miután mindkét oldalról gyakoroltatok, jöhet félpályára az edzésjáték, mindkét oldalra megvan a lehetőség a játékosoknak beadásokat, szélső játékot kialakítani.

Sok sikert!

Facebook
Instagram