TAKTIKAI EDZÉS. PRESSZING VAGY VISSZAÁLLUNK?

Terület: A 16- os meghosszabbított vonalán, kb. 55 m hosszú terület.

Szervezés: 6 védő 5 támadó ellen. Két, bójákkal kijelölt kiskaput helyezünk el a pálya végén, a felzővonalon túl 5m- re. Csak a védőket (piros csapatot) oktatjuk.

Leírás: A játék úgy indul, hogy a piros mezes középső védő haza passzolja a labdát a kapusnak, aki hosszan odaíveli az ellenfél egyik középpályásának. A kékek célja, gólt szerezni a nagy kapuba. A piros 5 és 6 játékosoknak kell meghozni a döntést, hogy presszingelnek vagy visszaállnak. Ha a piros védők megszerzik a labdát, a cél a két kiskapuba való gólszerzés a lehető legrövidebb idő alatt.

Mire figyelj?

  • Legközelebbi védő a labdás játékoshoz- Jó alkalom a pressszingre? A szituáció adott a presszingre? Döntéshozatal az idő alatt, amíg a labda úton van a levegőben.
  • Helyes védekező állás, testtartás (piros 5, 6). A pálya szélességében kifelé tereljük a labdás játékost azért, hogy a pálya közepét védjük. (Ívben fut a védő a labdásra, az idő alatt kell mindezt megtenni, amíg a labda a levegőben van.)
  • Ha nem lehet letámadni, mert pl. a támadó túl messze van, akkor visszaállnak, és úgy próbálják „irányítani” a játékot a védekezőmozgásukkal, hogy az kedvezőtlen legyen a támadóknak (tolódás, a pálya középső részének védelmét szem előtt tartva)
  • Egymás biztosítása, mindig egységben, a védekező háromszöget mindig megtartva.
  • Késleltetés? Szerelés? Nem szabad eladni magát a védőnek! Lábmunka, biztosítás, besegíteni a védő társnak.
  • Kommunikáció: időben történik, nem félreérthető, egyértelmű!

Tanács: Ha a kapus nem tudja lábbal jól kijátszani hosszan a labdát, akkor kézből is indíthat. Kezd úgy a gyakorlatot, hogy piros 5, 6 közel helyezkedik a kék 6, 8 játékosokhoz, így egy megoldás van csak, a presszing. A későbbiekben mélyebbről is indulhatnak, ők hozzák meg a döntést hogy presszingelnek, vagy visszaállnak.

Facebook
Instagram