Profi hozzáállás a fejlődéshez- Kontrolláld a kontrollálhatót!

Mindennapjaink során sokszor szembe találkozunk olyan élethelyzetekkel, és annak más szereplőivel, akiket és amelyeket nem minden esetben tudunk kontrollálni. Vannak dolgok az életben, amiknek mi magunk is befolyásolhatjuk a végkimenetelét, de ugyanakkor sok esetben tehetetlenek vagyunk.

Így van ez a labdarúgásban is. Neked, a profi edzőnek, utánpótlásedzőnek az egyik nagyon fontos feladatod, hogy felismerd azokat a tényezőket a játékosaid fejlődésének folyamatában, amelyeket tudsz kontrollálni, és amiket nem a felkészítés során. Ezt is a játékosaid teljesítményfokozásának érdekében fontos megtenni.

A cél, hogy a csapattagok az edzővel együttesen, minden egyes irányítható faktort a legjobb tudásuk szerint, a fejlődés érdekében képesek legyenek formálni, saját maguk oldalára állítani.

A nem kontrollálható faktorokat pedig figyelmen kívül kell hagyni, mert azok csak feszültséget idéznek elő, amik a teljesítmény és a fejlődés rovárása mennek.

Épp a fent említettek miatt, a profi hozzáállás mottója: Kontrolláld a kontrollálhatót.

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy megértsd és főleg megértesd a játékosokkal, el tudd adni csapatod minden egyes tagjának, hogy vannak olyan tényezők amiken tudtok változtatni és alakítani. Vannak olyanok, amiken nem.

Akár a saját szakmai, vagy játékosaid fejlődésével kapcsolatosan szeretnéd az irányítható tényezőket megfogalmazni, első körben azt javaslom hogy jegyzeteld le őket. A listában olyanok legyenek, amik kimondottan a te csapatodra, játékosaidra illenek. Idősebb játékosok esetében őket is bevonhatják ebbe az edzők.

Kontrollálható tényezők:

⦁ Kommunikáció
⦁ Temperamentum
⦁ Agresszió
⦁ Koncentráció
⦁ Pozitív hozzáállás
⦁ Elkötelezettség
⦁ A játék élvezete
⦁ Játékfelfogás
⦁ Felelősségvállalás
⦁ Labdaátvétel
⦁ Pontosság
⦁ Érzelem, indulatok
⦁ Rutinok, szokások
⦁ Rehabilitáció
⦁ Diéta
⦁ Hidratáció
⦁ Munkamennyiség
⦁ Rugalmasság, nyújtás
⦁ Erőnlét
⦁ Teljesítmény

Második lépésben írj egy listát, amibe azok a tényezők tartoznak amik nem kontrollálhatók:

⦁ Játékvezetők ténykedése
⦁ Betegségek, sérülések
⦁ Szerencse, szerencsétlenség
⦁ Ellenfél
⦁ Mások véleménye, elvárása
⦁ Időjárás
⦁ Pálya talaja, minősége
⦁ Győzelem/ Vereség

Ezek azok a tényezők, amelyek nem rajtad, és rajtatok múlnak! Játékosnak, edzőnek el kell fogadni, és nem szabad ezekre sok, felesleges energiát elpazarolni.

Általában a kontrollálaltlan tényezők mindenkinek ugyanazok, az ellenfélnek is.

Személy szerint nekem a legfontosabbak a két listán a teljesítmény, és a győzelem- vereség. A teljesítményt tudod befolyásolni, azonban a másik kettőt nem. A legtöbb edző egyet ért ebben.

Az utánpótlásképzésről beszélve, csak a pályán nyújtott teljesítmény az, amire összpontosítanod kell! Úgy gondolom, hogy ha megfelelő a képzés és a kontrollálható tényezőket 100%- osan a magatok oldalára állítjátok, akkor valószínűleg a jó teljesítmény, jó eredménnyel fog párosulni.

Koncentrálj csak a teljesítményre! A játékosaid egyéni teljesítményére! Tudjuk hogy a játékosoknak fontos hogy ki az ellenfél, jó vagy gyengébb csapattal játszanak, és persze a győzelem. Ez természetes. Ezek ugyanakkor aggodalmat, szorongást válthatnak ki bennük, ami a jó teljesítmény rovására megy. Sajnos a legtöbb szülő sem segít azzal hogy az első kérdésük a játékos hazaérkezése után: Mi lett a végeredmény? Lehetne azt is kérdezni: Élvezted a játékot? Jól ment a játék?

A legfontosabb cél, hogy azokra a folyamatokra fókuszálj, egyetemben a csapat tagjaival, amelyek segítenek abban hogy a játékosok a képességeikhez képest a legjobban teljesítsenek. Ilyenek a technikai- taktikai képesség, a döntéshozatal és a hozzáállás. Csak azokra mozgósíts energiát, időt amelyek a jó teljesítmény eléréséhez szükségesek, amelyeket irányítani tudsz, tudtok.

Természetesen a kontrollálható faktorok közt is lehetnek, sőt mindig vannak olyanok, amelyekről azt gondolod hogy nincsenek kontroll alatt, vagy lehetnének akár jobban is. Ebben az esetben azt javaslom hogy ragadj ki egyet, azt amelyet a legfontosabbnak gondolsz és a leghamarabbi változtatást követeli a fejlődés érdekében. Erre kell aztán egy stratégiát kidolgozni, lépésről- lépésre megfogalmazni a változás folyamatát. Bontsd le részekre, készíts tervet hogyan juthatsz el a változás végére. Nem fog egyik napról a másikra sikerre vezetni, de ha kitartó vagy az eredmény jönni fog! Időszakonként, 2- 3 hónaponként érdemes egy átfogó értékelést tartani önmagadban ezzel kapcsolatban, és ha kell, akkor változtass a stratégián.

Folyamatos önértékelés, elemzés, és siker nem marad el!

Facebook
Instagram