MILYEN KVALITÁSOK EMELIK AZ EDZŐKET A LEGJOBBAK KÖZÉ?

Minden edzőnek megvan a saját maga személyisége, azonban mindenkinek a szerepe és a feladata elvileg ugyanaz. Mégpedig motiválni, fegyelmezni, inspirálni és képezni a különböző személyiségekkel, és képességekkel megáldott játékosokból álló csapatát.

Mégis azonban vannak olyan kvalitások, amelyek kiemelik, megkülönböztetik a szakágban a legjobbakat.

Mindenkinek megvan a saját maga véleménye, hogy melyek azok az edzői tulajdonságok, amelyeket előnyben részesít egy edző minősítésekor. Lazább vagy jobban elvárja a fegyelmet, régi módi vagy kockáztató stb. De vannak olyan jellegzetes jegyek, amelyek sokkal fontosabbak ezeknél.

Ezeket kollégáim véleménye, illetve saját tapasztalataim által állítottam össze.

A 10 legfontosabb kvalitás, ami a legjobb edzőkre jellemző:

1. Kiváló beszédkészséggel rendelkezik

Nagyon lényeges hogy azt az időt, amit a játékosaiddal tudsz tölteni, azt maximálisan kihasználd. A mai társadalomban szinte csak az edzésidő az, amely a játékosok fejlődését szolgálja. Szóval nagyon fontos hogy ezen alkalmakkor tisztán és érthetően átadd a tananyagot, a filozófiád, és az instrukciókat. Nemcsak a játékosaiddal való kommunikáció a fontos, hanem a kollégáiddal, a feletteseiddel is, akikkel megvitatod, elmondod, kihangsúlyozod azokat a területeket, amelyeken esetleg változtatásnak látod szükségességét.

2. Képes pozitív atmoszférát kovácsolni

Irreális azt képzelni hogy minden játékos a legjobb barátságban van egymással. Ennek ellenére azonban együtt kell dolgozniuk edzéseken és mérkőzéseken ahhoz, hogy egyénileg fejlődni tudjon mindeki, és mint csapat sikeresen tudjatok együtt működni. Ezért nagyon fontos kvalitás egy edzőben, hogy képes legyen egy pozitív, egymást segítő munkakörnyezetet kialakítására, amelyben a játékosok szívesen edzenek, és töretlenül fejlődni tudnak.

3. Elkötelezett a játékosképzés iránt

Az utánpótlásedzőket nem szabad kizárólag a győzelem- vereség aránya alapján értékelni. Sokkal fontosabb hogy milyen hatással van az edző a gyermekek fejlődésére, a szezon előtt a szakmai igazgatóval egyetemben meghatározott célokat figyelembe véve. A játékosképzés nagy kihívás. A fiatal játékosok teljesítmény ingadozása, a fegyelmezési problémák, az önbizalom szintjük szinten tartása, amely nagyban befolyásolhatják a teljesítményüket. Ahhoz hogy ezeket az akadályokat sikeresen vegyék a játékosok, az edzőknek nagyon nagy elhivatottsággal kell rendelkezniük.

4. Kiváló motivátor

Az egy dolog csak hogy a tréner átadja az üzenetet a játékosoknak, de azt is el kell hogy érje velük, hogy teljesen elfogadják azokat és magukévá tegyék, higgyenek benne, amit mond. A motiváció nem csak arról kellene szóljon hogy az edző ugrál, kiabál, buzdítja a játékosait az oldalvonalról mérkőzések alatt. A játékosokat motiválni kell hogy élvezzék az edzést, a gyakorlást annak érdekében, hogy a legjobbjukat nyújtsák. Motiválni, hogy szívesen tanuljanak új dolgokat, cseleket, taktikai elemeket és nem utolsó sorban együtt dolgozni a sikerért. Ha nincs cél, külső ösztönzés, és nem élvezik az edzést, akkor annak komolyabb következményei is lehetnek, például abbahagyják a labdarúgást.

5. Jól képzett, ismeri a futball alapjait, szabályait, és a képzés menetével tisztában van

Nyilvánvaló hogy egy edzőnek nagyon részletesen ismernie kell a labdarúgást. Azonban nemcsak a szakma ismerete fontos, hanem a hatalmas vágy a tanulásra, hiszen a játék folymatosan, mindig változik.

6. Türelem és elfogadás

Az utánpótlásedzők is sokszor érezhetik magukat frusztráltnak. A fiatal játékosok hibáznak, ugyanazokat a hibákat újra és újra elkövetik, mielőtt tanulnak belőle. Az eredmények is sokszor ellened játszhatnak, hányszor mondjuk hogy “pedig nyernünk kellett volna”. Nagyon komoly türelmet és elfogadást igényel, hogy ezeken a kemény időkön átmenjen az edző anélkül, hogy a játékosokat okolná.

7. Példakép

Az edzők fontos szerepet töltenek be játékosai életében, felnéznek rá. Ebből kifolyólag a játékosok ösztönösen tanulják az edző viselkedését, akár ez legyen pozitív vagy negatív példa. Ha az edző agresszívan viselkedik a játékvezetővel, akkor azzal rossz példát mutat a gyermekeknek, szülőknek. Hogyan is követelhetné meg játékosai sportszerű viselkedését?

8. Mindig meghallgatja a játékosait

A jó kommunikációs képesség részben azt is jelenti hogy az edzőnek jó adottsága van arra is, hogy figyeljen játékosaira. Meghallgatja őket. Csak úgy lehet képes valaki a legtökéletesebb válaszra, ha megérti hogy mire, vagy mit gondolnak játékosai az adott szituációban. Ezen felül segít abban hogy felülkerekedjenek a kihívásokon. Csak abban az esetben tudja megfelelően kezelni az adott helyzetet, ha készen áll arra hogy figyeljen, a sorok között jól olvasson.

9. Képes a játékosokat inspirálni

Esetenként az edzőknek használniuk kell az inspiráló képességüget, hogy segíteni tudjanak a nehéz helyzetekben is játékosainak. Ez nem csak nagy mérkőzéseken állhat fenn, hanem ugyanúgy az edzésen egy nagyon hideg téli napon, amikor sokkal könnyebb lenne azt mondani hogy “na elég volt”, mintsem azt, hogy igenis végig kell csinálni az eltervezett munkát. Nincs kimondottan körülírva hogy hogyan is néz ki az inspiráló edző, de amikor találkozol vele, akkor tudni fogod hogy ő az.

10. Mindig felkészült

Legalább annyira fontos mint a többi kilenc pont az előzőekben. Igenis, ha keményen kell dolgozni, akkor oda kell állni a munkához, a kihívásokhoz. Az edzésekre való felkészülés, a gyakorlatok megtervezése, a taktikai eligazítás nem biztos hogy a legelbűvölőbb része a munkának, de életbevágóan fontos, ha a legjobbat akarod kihozni játékosaidból.

Nekünk edzőknek kihívás ez a szakma. Nemcsak azért mert kiváló labdarúgókat szeretnénk nevelni, hanem mert mi magunknak is lépést kell tartanunk a szakmával. Minden nap jobbnak kell lennünk, mint az előző nap voltunk.

Facebook
Instagram