MIÉRT 4: 4 ELLEN?

Induljunk ki abból, hogy gyermekkorban az utánpótlás edzéseknek játékos jellegűnek kell lenni, és nem utolsó sorban gyermekbarátnak is. Ez alatt a gyermekek adott életszakaszához és életkori sajátosságaihoz igazodva, az egyszerűséget értem.

Egyrészt minél egyszerűbb valami, annál jobban érthetőbb, és tisztább a gyermekek számára, másrészt a 4:4 elleni játékban a játékterület és a döntési lehetőségek tárháza jobban összeférnek a képességeikkel.

A labdarúgás elemei az 2:2, a 3:2, a 4:3, az 5:2 stb elleni kisjátékok. Azonban a 4:4 elleni játék az a kisjáték, amely a legkisebb létszámmal játszható replikája a nagy meccsnek.

Az “igazi meccseken” három irányban van lehetősége a labdás játékosnak passzolni. A labdát előre, oldalra, vagy hátra lehet játszani. Három fős csapatok játékánál ez nem valósítható meg, mert egy passz irány mindig hiányozni fog, amiből a labdás játékos választhatna.

A 3:3 elleni játékok nagyon fontosak és értékesek a technikai- taktikai elemek tanulása szempontjából, de alkalmazásuk limitált lehetőséget biztosít a poziciós játék tanulásához.

Ha 5 fős csapatokkal játszátok a játékot, akkor már 1 játékos ugyanazt az passz irányt kínálja a labdás játékosnak valamelyik játékostársával egyetemben.

A 4:4 elleni játékok az „igazi meccsek” legkisebb létszámmal játszható kisjátéka, amelyben az összes játék alapelv megtalálható. Egy játékos fönnt helyezkedik el csúcsban a felpasszra, kettő biztosítja a szélességet, egyik illetve másik oldalon, míg a hátsó biztosítja a játékostársait, és lehetőséget biztosít mélységi visszapasszra.

Három játékossal az egyik lehetőség eltűnik, míg öt játékossal zavar keletkezhet labda nélküli elmozgások esetén.

A 4:4 elleni játékban mindenkinek megvan a tiszta és egyértelmű szerepe, feladata, és felelőssége. A saját, egyértelmű feladatát mindenkinek el kell látni, nem kell egymás közt feladatokat megosztani, mindenki tudja miért tartozik felelősséggel.

Az edző is tisztán láthatja ezen játékok által a játékosok egyéni képességeit, karaktereit azért, mert ebben a játékban minden fényre derül. Ugyanakkor nem tudják eltitkolni hiányosságaikat sem. Erősségeik, és gyenge pontjaik mind gyorsan nyilvánvalóvá válnak.

A „nagy meccseken” gyakran előfordul hogy a játékosok a társaikat hibáztatják saját maguk helyett. Nagy létszámú mérkőzések esetén túl sok futballprobléma és zavar merülhet fel, ezzel szemben a 4:4 ellen, a problémák okának gyökerei sokkal tisztábbak, és ezáltal nehéz másokat hibáztatni.

Amikor a gyerekek rájönnek és elfogadják azt hogy miben hibáztak, és motiváltak hogy azokat kijavítsák, akkor a 4:4 elleni, és más kisjátékok a leggyorsabb utat nyújtják nekik abban, hogy megtanulják azokat.

A megfelelő kisjáték, a megfelelő hibajavítással a legvalószínűbb módon, segíteni fog csapatod játékosainak abban, hogy javítsanak hibáikon.

Facebook
Instagram