MI MOTIVÁLJA A GYERMEK LABDARÚGÓKAT?

E tekintetben is ismerned kell játékosaidat, meg kell érteni hogy ki, és miért focizik, mi motiválja őket, mindamellett hogy mindenki híres labdarúgó szeretne lenni. Vannak azonban gyermekkorban más szempontok is, amelyek alapján a gyermekek kiválasztják azt a sportot, amelyet űzni szeretnének, és a csapatot, amelyben játszani szeretnének.

Leggyakoribb indokok, amiért a gyerekek fociznak:

  • Jó játszani
  • A foci szeretete
  • Barátokkal lenni
  • Jobb játékossá válni, cseleket, trükköket tanulni
  • Profi játékossá válni
  • Győzni
  • Dicsőség
  • Egészségesnek, fittnek maradni

Két fajta motiváció létezik. Ezek a belső és a külső motivációk.

A belső motiváció jellemzője, hogy belülről fakad. Ilyenek pl. a játék szeretete, új cselek tanulása és a sikerre való éhség. Ezeket a játékosokat a személyes fejlődésük vezérli. Szeretnének minél többet tanulni, általánosságban beszélve minél ügyesebbekké szeretnének válni. Ők kimondottan csak arra törekednek hogy tökéletesen csinálják a feladatot, gyakorlatot, függetlenül attól hogy játékostársaik hogyan csinálják. Kizárják a többieket, és csak magukra öszpontosítanak.

Külső motiváció esetén a külső erők, jutalmak hajtják a játékost, pl. kupák- érmek, kezdőcsapatba kerülés, elismertség illetve szülői nyomás. A játékosok ezen csoportjába tartozókat az motiválja, hogy jobb legyen a másiknál, a legtöbb gólt szeretné rúgni vagy csak szimplán a győzelem motiválja. A “csak” szót ne rossz értelemben vedd, de természetesen van jelentősége. Azoknak a fiatal játékosoknak ugyanis, akik ebbe a kategóriába tartoznak, hosszú távon nagy eséllyel csökkenhet a motivációs szintjük.

A legtöbb esetben azonban a gyerekeket a fent említett két motivációs fajta egyvelege hajtja. Bármi is legyen a játékosok motivációja, nagyon lényeges hogy az edző értse őket, hiszen így tud olyan edzéseket tervezni amelyeket az adott játékosállományra lehet szabni. Nem utolsó sorban jó összhang, játékos- edző munkakapcsolat alakul ki a csapaton belül, ami még élvezetesebbé, sikeresebbé teszi a közös munkát, és ezáltal az egyének és a csapat fejlődését.

Az edző feladata hogy minden játékosát megfelelően motiválja. Ehhez az szükséges hogy egyénenként ismerje és értse őket, tudja kit, mi vezérel, miért jár edzésre. Ezek tudatában pedig mindannyiuknál felismeri és elismeri teljesítményüket, amit a csapatért tesznek. Minden fiatal játékossal foglalkozó edzőnek ez az egyik dolog, amit célként kellene kitűzni és megvalósítani!

Hidd el, minden gyerek a képességének megfelelően a legjobbját szeretné, és fogja nyújtani. Lehet hogy az egyik otthon a labdával alszik és nagyon tehetséges, míg a másik csak azért jár focizni mert a szülei erőltetik valamiért. Az apuka valóra nem vált álmait kergeti gyermeke által, és próbálja megélni azokat a sikereket, ami neki nem adatott meg. De lehet, csak azt szeretné hogy gyermekének boldog, gondtalan élete legyen a futball által.

A motivációs fajtákat a szülőktől másolják a gyerekek. Van olyan szülő, akinek első kérdése a mérkőzés után: Nyertetek? Rúgtál gólt? Ellentétben azokkal akik azt kérdezik: Jól érezted magad? Milyen új cselt tanultál, gyakoroltál? Hány jó beadásod volt?

Neked az edzőnek azt is tudnod kell, hogy milyen arányban vannak játékosaid közül az egyik illetve a másik csoportban, hiszen az edzéstervezésnél ez is segít abban, hogy hatékony, kihívásokkal teli és élvezetes foglalkozásokat tervezz.

Facebook
Instagram