Ami sokat elmond egy edzőről. Ha van akkor azért, ha nincs akkor azért… Játékfilozófia profi módra.

Sokat halljuk a ”támadó futball híve vagyok”, a ”rövid passzos, támadó játékot szeretem” stb. általános kijelentéseket, ha egy edzőt kérdeznek az általa képviselt játékfilozófiáról. Vannak esetek ahogy látom, olvasom, ma ez trend egyes helyeken. Azért szerződteti az edzőt a klubvezetés mert a fent említett mondatok jól hangzanak, és visszafelé is igaz, azért nyilatkozza azokat az edző mert valószínű hogy a klubvezetőnek édesen hangzik.

A szakmaiságot tekintve azonban mindez semmitmondó!

Meggyőződésem, ahhoz hogy egy edző minden edzésen a maximumot tudja nyújtani a csapat sikere felé vezető úton, egy olyan RÉSZLETESEN kidolgozott játékfilozófiára van szükség, amely egyértelművé teszi, a tiszta irányt mutatja minden egyes edzésfeladat megtervezésénél, gyakorlatban való alkalmazásánál.

Ez a filozófia nem kell hogy 100%- ig kőbe legyen vésve. Az alapja szilárd, de ha az adott helyzet úgy kívánja, legyen kis mértékben formálható akár bajnokság közben is. A folyamatos fejlődés és siker a legfontosabb minden esetben, ezért újra és újra át kell gondolni hogy mit kellene (ha kell) csiszolni annak érdekében hogy elérjük célunkat csapatunkkal a bajnokság során.

Az alábbiakban példaként bemutatom az én játékfilozófiámat és annak felépítését. Tulajdonképpen a felépítése a legfontosabb, ennek tartalma pedig az edző elképzelésén, hitvallásán alapszik.

Engedelmeddel szándékosan ki fogok hagyni belőle részleteket, hiszen ez az én ”edzői személyi igazolványom” . Ez minden esetben az edzőre, az adott klubra ahol jelenleg dolgozom, illetve azokra az klubokvezetőkre tartozna, akik esetleg szeretnének többet megtudni rólam egy esetleges állásajánlat kapcsán.

A kiindulási pont a játék 4 fázisa

LABDABIRTOKLÁS

ÁTMENET TÁMADÁSBÓL VÉDEKEZÉSBE

VÉDEKEZÉS

ÁTMENET VÉDEKEZÉSBŐL TÁMADÁSBA

Minden fázisban külön- külön van egy FŐ ALAPELV, amely a piramis tetején helyezkedik el. Ez a fő cél, ezt szeretnénk elérni az al- alapelvekkel, amelyeket az al- al- alapelvek követnek. Ezekből ágaznak az al- al- al- alapelvek, amelyek már egészen apró részleteket tartalmaznak.

A játék mind a négy fázisára alkalmazzuk

VÉDEKEZÉS– JÁTÉKFILOZÓFIÁM (részlet)

FŐ ALAPELV: TERÜLETVÉDEKEZÉS/ PRESSZING

Az AL- ALAPELVEK azok a tenyezők, amelyek által a fő alapelvet megszeretném valósítani.

Példa:

a, Presszing általi labdaszerzés

b, Tudatos területszűkítés, az ellenfél tudatos csapdázása

c, Labda megszerzése

Ez után az AL- AL- ALAPELVEKkel azt határozzuk meg, hogyan szeretnénk minden egyes al- alapelvet megsegíteni, megtámogatni, ezek által sikeresen megvalósítani.

Példa:

a, Labdaszerzés minél közelebb és minél gyorsabban az ellenfél kapujához.

b, Presszing a pálya szélén illteve a ’half spaces’- ben (az ötös és a tizenhatos oldalvonala közötti terület a pálya hosszában).

c, szélek irányában/ pálya tengelye felé

d, társ biztosítása

e, meghatározott játékos/ poszt presszing

f, együttes mozgás

g, 2v1 védekező emberelőny

Ezeket az AL- AL- AL- ALAPELVEKkel tudjuk segítségünkre hívni, amelyek

a, pontos helyezkedés

b, helyes védekezés ketten, hárman és négyen.

Természetesen minden egyes szinthez tartozhatnak más kritériumok, a te filozófiádra szabva pl. mozgások iránya, testtartás, helyezkedés stb.

JÁTÉKFELFOGÁS – ALAPELVEK A VÉDEKEZÉSBEN (részlet)

Ahhoz hogy tisztán lássunk mit is szeretnénk megvalósítani, merre haladunk, jó úton járunk-e csapatunkkal, részletesen papírra kell vetni a játékfilozófiánkat mind a négy fázisban. Még egy (azt gondolom) fontos tanács. Minden edzést, azon belül minden gyakorlatot ennek szellemében tervezz és hajtass végre!

Sok sikert!

Facebook
Instagram