ÍGY TUDOD KIÉRTÉKELNI SAJÁT MAGAD MUNKÁJÁT

A szakmai munkánk minőségének megőrzése, és a folyamatos fejlődésünk érdekében, szükség van önmagunk értékelésére. Minden edzés után érdemes levonni a következtetést, tanulni saját hibáinkból. Megtartani azokat a dolgokat amelyek pozitívak voltak az edzésen és javítani azokon, amelyek adott esetben nem működtek úgy ahogyan kellett volna. Előfordul hogy sok jó, folyamatos edzésvezetés után jön egy, ami nem úgy sikerül ahogyan elvárjuk magunktól. Önértékeléssel azonban rögtön, már a következő alkalommal javíthatunk. Légy őszinte magaddal értékeléskor!

Az alábbiak szerint gyorsan és hatékonyan tudod saját magad teljesítményét értékelni az edzések után.

Az alábbiakban felsorolt kritériumok szerint, 1- 5- ig pontozva a teljesítményed fogod megkapni saját magadtól, saját magadról a választ.

Az oktatott edzéscél egyértelmű, érthető, hatékony átadása a játékosoknak. Hatékonyan, érthetően kommunikáltál a játékosaiddal? A gyerekek életkorának megfelelően kommunikáltál velük? Minden játékos megértette a gyakorlás célját? Használtál mágneses táblát? Milyen más segítséget használtál a minél hatékonyabb üzenetátadáshoz?

⦁ Az edzéscél megfelelő gyakorlásának vizsgálatakor figyelembe kell venned a gyakorlás- hibajavítás arányát. Helyesen, jó pillanatban állítottad meg a gyakorlásokat? Elég időt adtál játékosaidnak arra, hogy először önmaguk találják meg a megoldást az adott futball problémára? Az optimális ismétlés szám nagyban függ az adott gyakorlat, kisjáték, játék szabályaitól, felépítésétől. Olyan struktúra és kondíciókra épültek a gyakorlatok, amelyek nem mentek a folyamatos ismétlés rovására? Megmaradt az edzéscél, és annak folyamatos ismétlése abban az esetben is, ha változtatnod kellett a gyakorlaton (nehezebbé- könnyebbé tenni)?

⦁ A hosszú távú cél a labdarúgó képzésben nem más, mint felkészíteni a játékosokat arra hogy minél gyorsabban és sikeresebben ismerjék fel, és oldják meg a mérkőzés szituációkat. Tehát futballra, futballal készítjük fel őket. Az edzéseiden a gyakorlatok, feladatok életszerűek voltak, és a játékon alapultak? Tedd fel magadnak a kérdést minden alkalommal: Ez, így, ilyen formában előfordul egy futball mérkőzésen? Ha a válasz igen, akkor siker. Ha a válasz nemleges, akkor gyakorlatilag csak az idő telt el feleslegesen az edzésen.

⦁ A gyerekek különféle módon és ütemben fejlődnek, ezért két, ugyanazon korosztály csapatai közt is nagy különbség lehet. Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk hogy más egy kiválogatott akadémiai csapatnak edzést tartani, mint egy iskolacsapatnak. A lényeg nem ez, hanem hogy a gyakorlatok, játékok, a játékosaid életkorára, képességeire vannak- e szabva? Tanultak a technikai- taktikai részből? Újabb információkkal, tanultakkal mentek haza?

⦁ Egy edzés lehet unalmas mert túl könnyű játékokkal volt tűzdelve, kihívások nélkül. Ugyanakkor lehet elvesztegetett idő is, ha a tervezett feladatok túl nehezek, és ezért meghaladják a játékosok képességeit. Mindkét példa csökkenti a játékosok motivációját is. Mindenki volt védő- támadó? Egyenlő ideig? Volt sok gólszerzési lehetőség? Megfelelő volt a feldatok nehézsége?

⦁ Utánpótlásképzésben az egyént fejlesszük, éppen ezért kimondottan fontos hogy mindenkire egyenlő figyelmet fordíts a gyakorlások, mérkőzések alkalmával. Minden játékos egyenlő esélyt kapott a gyakorlásra a kapusokat is beleértve?

⦁ A edzésvezetésnél a jó, de ugyanakkor egyszerű szervezés is nagyon fontos és meghatározó tényező. Az egyszerű és könnyen érthető játékok, gyakorlatok jól megszervezve, tökéletes tanulási környezetet biztosítanak a gyermekek számára.

⦁ Te, az edző vezeti az edzést, mutatja a helyes irányt, javítja a hibákat. Mindennek megvan a maga menete ami az edzést, edzésvezetést illeti. Azonban ne feledj el egy dolgot! Adj lehetőséget hogy szabadon gyakorolhassanak, hozzanak döntést a pályán a játékosok!

⦁ Törekedj arra hogy minden alkalommal mosollyal az arcukon menjenek haza játékosaid. Az edzés élvezetes volt? Jól érezte mindenki magát? Volt esetleg valami, ami beárnyékolta a játék élvezetét?

Elemzés, értékelés, tanulságok levonása, a pozitív dolgokra építve tovább dolgozni.

Sok sikert!

Facebook
Instagram