AHOL NEMCSAK MONDJÁK, HOGY A MÉRKŐZÉSEK EREDMÉNYE MÁSODLAGOS!

A 4:4 elleni játékok tökéletes játékkörnyezetet teremtenek a játék tanulásához, a döntéshozó képesség fejlesztéséhez, ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy más módszer is alkalmazható akár a 9- 12 éves korosztályoknál is, a döntéshozás sebességének edzéséhez.

Kicsit szkeptikus voltam ezzel kapcsolatosan, de minél többet, és több helyen láttam ilyet, annál jobban elgondolkodtam, és arra jutottam hogy igen, van helye az utánpótlásképzésben az U9- U12 közötti korosztályoknál is. Ez főként olyan utánpótlás csapatoknál lehet sikeres, amelynek játékosai az adott korosztályhoz viszonyítva átlag feletti képességekkel rendelkeznek.

Angliában én profi klubok akadémiáin, azok tartalék csapatainak (shadow squad) az edzésein, és az akadémiák előkészítő csapatainak ( development centre) edzésein tapasztaltam ezeket, ahol természetesen a gyermekek az adott korosztályokban jó képességekkel vannak megáldva.

A lényege ennek az, hogy az adott játékterülethez képest, nagy létszámú csapatokat játszatnak. Ezt általában az edzés végén lévő mérkőzésjátéknál alkalmazzák. A 25 m széles és 50m hosszú pályán a 9:9, 10:10 elleni játékot bátran játszatják az edzők a gyerekekkel, de előfordult hogy U11- ben, ennél még meghökkentőbb játékterület- játékosarányt láthattam, és ráadásul bajnoki mérkőzésen!

Megjegyezném, itt a bajnoki mérkőzés mást jelent U12 alatt, mint Magyarországon. Itt nincs bajnoki táblázat, maximum csak a szülők és a gyerekek jegyzik az eredményt! Nem azon van a hangsúly! Sokszor nehéz is észben tartani az eredményt, mert kisméretű pályán játszanak ahol sok gól születik. Mind a két klub 2 csapatot szerepeltet, minden csapat kétszer játszik a másikkal, ami 4x 30 perces meccseket jelent. A négy külön álló mérkőzés valószínűleg eredményez győzelmet, vereséget és döntetlent. Többnyire tehát a mérkőzésnapok nagy részén jó élményekkel megy haza az összes gyermek.

Egy QPR- Leicester City akadémiai mérkőzésen történt, ahol természetesen az edzők megbeszélése és egyetértése alapján, egy kb 20-23m széles és 35m hosszú pályán 7: 7 ellen játszottak!

Óriási iramban zajlott a játék, hihetetlen pörgős volt. Nagyon sok hiba mellett, akadtak jó megoldások is. Az igazság az, hogy nem nézett jól ki a játék de ebben a korban nem is érdekli az edzőket, mert ez a meccs a képzés egy kis állomása volt csak. Nem az a lényeg hogy szórakoztató legyen a meccs a nézőknek, szülőknek. Egyetlen dolog, ami számít. A játékosok képzésén és fejlődésén van a hangsúly!

Ezt ne úgy vedd, hogy ez minden hétvégi mérkőzés alkalmával trend!

A nagy létszámú mérkőzésjátékok az edzés végén viszont jellemzőek, más akadémiákon is a QPR mellett, például ezt a Reading, Stevenage, Crystal Palace- nál is tapasztaltam.

Gondolkodj el rajta, próbáld ki, változtass, újíts ha kell!

Facebook
Instagram