A győztes csapat építése. A győztes mentalitás kultúrájának kialakítása.

Már itt az elején leszögezném, hogy nem vagyok pszichológus. Azokat a gondolatokat amiket ebben az írásban megosztok, a tapasztalataimra és az eddig tanultakra támaszkodva osztom meg.

Azt gondolom, hogy az idősebb korosztályokkal, első csapatokkal dolgozó edzőknek jó motivátoroknak is kell lenni és pontosan tudniuk kell, hogyan alakítsák ki a „győztes kultúrát” az öltözőben.

Azok az idősebb korosztályokat és felnőtt csapatokat edző kollégák előnyben vannak, akik olyan játékosokkal dolgoznak, akik már kisgyermek korban is azokkal a tanárokkal, edzőkkel dolgozhattak, akik hitet, önbizalmat öntöttek beléjük. Pozitív edzéskörnyezetben fejlődhettek, nem pedig a hibáztatás, dorgálás volt a középpontban. Már ezekben az életkorokban a fiatal játékosokba kell nevelni a pozitív mentalitást, és azt hogy mindenre képesek lehetnek ha hisznek, bíznak önmagukban (és persze az edző is).

Ezzel kapcsolatos témában a linkekre kattintva olvashatsz:

Az igazi győztes típusú emberek jellemzője, hogy náluk belülről jön a motiváltság, a győzni akarás. Náluk nincs megalkuvás, nem adják meg magukat soha, semmilyen körülmények közt, az utolsó sípszóig küzdenek. Ezekre az emberekre szükséged lesz, ők fogják „magukkal húzni” veled, az edzővel egyetemben a pozitív gondolkodású csapattagokat.

Lényeges elmondani azt, hogy a győztes mentalitás kultúrájának kialakítását a dicséretek (jutalom) illetve a büntetések segítik elő, tehát mindenkinek gyorsan alkalmazkodni kell az elvárt értékekhez, normákhoz, magatartáshoz és a hozzáálláshoz. A győztes mentalitás alapja a kollektív gondolkodásmód, mentalitás. A gondolkodásmód döntő az egyéni siker szempontjából, és igaz ez csapatszinten is.

Fontos megérteni, hogyan lehet a győztes mentalitás kultúráját kialakítani, amely képes túlrepíteni a balszerencsén, peches sorozaton, és képes a lehetetlennek tűnő dolgokat is megcsinálni.

Egy ténnyel kezdeném. Bármilyen kultúra, mentalitás kialakítását az adott filozófia, annak gondolatainak elfogadása, és terjesztése határozza meg. A csapat mentalitása határozza meg, hogyan fognak a csapat játékosai egyenként és csapatként is reagálni különböző helyzetekben.

Van azonban egy probléma. A negatívizmus gyorsabban terjed, mint a pozitívizmus. Tehát ha van egy negatív gondolkodású a csapatban, az gyorsan átterjedhet másra. Ha van kettő, abból gyorsan négy lesz stb. Nagyon rövid idő alatt a csapaton belül eluralkodik a „vesztes” mentalitás, ahonnan nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot. Könnyebb lecsúszni, mint újra a magasságokba emelkedni.

Nagyon sok játékos, aki a negatív gondolkodásmód kultúrájába érkezik, tönkre lesz téve, le lesz teljesen rombolva.

Azonban ennek az ellenkezője is igaz. Aki a pozitív gondolkodásmód kultúrájába érkezik, az elkezd pozitívan gondolkodni, ami egyre jobb teljesítményhez vezet. Ez pedig még pozitívabb gondolkodáshoz, mentalitáshoz vezet.

A KÖVETKEZŐ GONDOLKODÁSMÓDOT PRÓBÁLJÁTOK MEG KÖVETNI, ELHITETNI, ELHINNI ÉS MAGATOKÉVÁ TENNI. AZ ALÁBBIAK DOMINÁLNAK:

 • Az erős „MI” érzése: Nem „én”- ben gondolkodnak a csapattagok, stábtagok, hanem mindig a „MI”- ben!
 • Olyan célok meghatározása, amely „gátszakító”- nak tűnhet. ( Elnézést, lehet nem a legmagyarosabb megfogalmazás.) Ne skatulyázzátok be magatokat, hogy ti csak kis dolgokra vagytok képesek!
 • Nagy önbizalom.
 • „Támadunk” gondolkodás.
 • Friss, üde gondolkodás.
 • Magas szintű mentális erő.
 • Nagy, széles biztonsági zóna. Ez röviden annyit jelent, hogy ami másnak nem megoldható, mert nagy feladatnak tűnik, az nálatok még mindig a teljesíthető kategóriában van, kölönösebb szorongás, stressz nélkül. Nemcsak kijelentitek, de mélyen el is hiszitek azt!
 • Elképzelitek, gondolataitokban mindenki megéli a sikert.
 • A teljesítménykényszer miatti szorongás nem jellemző, vagy nagyon alacsony szinten van.
 • Minden egyes személy egyformán fontos.
 • Minden szituációban a minőségre koncentráltok.

A GYŐZTES KULTÚRA KIALAKÍTÁSÁNAK KÉT MÓDJA VAN:

1. A JÓ PÉLDA

A sportoló (bármelyik sportágban) a jó példát mutatva példakép lesz mások előtt. Ez önmagában nem lenne rossz, de kockázatos csak erre várni. Várni egy példaképre hogy majd valamikor előbukkan valahonnan. Lehet hosszú időbe fog telni, és lehet hogy akkor amikor már mindenki előtt ott lenne jó példaként, túl késő lesz.

2. TE CSINÁLD MAGAD!

Az előző pontban leírt dolgok szimplán, önmagukban kevés. Nem elegendő a sikeres jövőt illetően. Vezetőknek és edzőknek élen kell járni a sikeres jövő megvalósításában. Az edző vezérletével kell kialakítani a győztes kultúrát! Felvázolni azokat a tényezőket, amelyek a csapatot, klubot előre viszik, és azok szellemében, szisztematikusan mindenkit a helyes irányba vezetni. Ha a győztes mentalitásnak kultúrája, annak iránya meg van határozva, az oda vezető út tisztán látható, akkor a csapat és annak környezete is jobban képes azt elfogadni és magáévá tenni. Az edző szerepe döntő annak érdekében hogy ez megvalósuljon.

Az edzőnek egy olyan határokat nem ismerő példaképnek kell lenni, aki veszi magának a bátorságot és kezdeményez, aki az egész csapatot magával ragadja és viszi a győzelem tengerébe.

Gyakorlatban:

Én kombináltan alkalmaznám a fenti 1. és 2. pontokban leírtakat. Ha egy új csapatot vennék át, első körben olyan játékosok után néznék, akik a győztes mentalitást képviselik. Azt hozzák a csapathoz, amit én is képviselek (az eddig írtak- győzni akarás). Hidd el, elég két- három játékos, akik „besegítenek” az edzőnek, ha valamit, mondjuk a gondolkodást vagy a hozzáállást meg szeretné változtatni a csapaton belül. Ezek mellett arra is ügyelnék, hogy a csapaton belül és annak környezetében minden nagyon megszervezett legyen. Ez lehetővé teszi, hogy minden gördülékenyen zajlik a napi teendőkben, minden felesleges stresszt, ingerültséget elkerülve.

Az én feladatom hogy a csapatom játékosai győztesként gondolkodajanak saját magukról. Győztesnek lássák, és érezzék magukat! Érezzék, hogy a külvilág is azt várja el tőlük, hogy győztesek legyenek, vagy ha még nem tartunk ott, akkor azzá váljanak! Nagyon fontos, hogy szívük legmélyén is úgy érezzék!

Meg kell említenem négy dolgot, amit fontos észben tartani, mert szükségesek a győztes mentalitás kultúrájának kialakításához:

 • idő
 • egyértelmű, tiszta rövid távú ( ez nagyon fontos, az azonnali eredménykényszer miatt), hosszú távú célok
 • folyamatosság
 • kitartás

Attól a pillanattól, amikor mindenkit meg tudsz győzni, hogy egy cél felé hajtsatok, hihetetlen dolgok történhetnek!

Sok sikert!

Facebook
Instagram