BEMUTATKOZÁS

Kohári István vagyok, 1975- ben születtem Karcagon. Innen indulva, Szolnokon, New York- on, majd Ausztrián át, végül 2006- ban Londonba vezetett az utam. Azóta itt élek, dolgozom és edzősködök.

Az önéletrajzomat megtalálod a menüpontokban, így most inkább arról írok, hogy miért is hoztam létre ezt a weboldalt?

Labdarúgó pályafutásom befejeztével azonnal az edzősködésre kezdtem meg a felkészülést. Ezzel egyidőben Angliába költöztem, ahol pár hét után már utánpótlás edzéseket, mérkőzéseket látogattam a legkisebb korosztályoktól kezdve az idősebbekig. Minden szabadidőmet a család mellett a szakmai fejlődésemre szenteltem, önképeztem magam, tanultam, majd később éveken át profi klubok akadémiáit is volt szerencsém látogatni heti rendszerességgel (Reading FC, Arsenal, West Ham United és Queens Park Rangers).

Az UEFA B licenc megszerzése után, 2011- től pedig gyakorlatban is alkalmazom azokat, amiket addig elméletben tanultam. Természetesen a tanulás és önképzés azóta is folyamatos. Még jobban belemélyedtem a fiatal játékosok képzésének részleteibe.

Az UEFA B licencen kívül, mind az eddig elvégzett több mint 20 tanfolyamot és továbbképzést amin részt vettem, itt Angliában végeztem. Az egyik utánpótlásképzéssel kapcsolatos kurzus után az fogalmazódott meg bennem, hogy ha mi annak idején az iskolában ilyen módszerrel lettünk volna tanítva, mint ahogy minket oktattak a tanfolyamon, akkor a problémamegoldó képességet, illetve a széles körű gondolkodás képességét is hatékonyabban lehetett volna fejleszteni a diákoknál, képességektől függetlenül is. Ugyanezzel a módszerekkel tanítjuk a gyerekeket is a futballra, később látni fogod hogy miről is van szó.

Ami az utánpótlásképzést illeti, az angol képzés már rég nem a „rúgd és fuss” játékstílust helyezi előtérbe! Nem azt „oktatja”, nem arra épül!

Jó példa erre, hogy az angol utánpótlás válogatottak 2017- ben szinte minden világversenyen sikeresek voltak. Az EB- n az U17- es válogatott második helyen, az U19- es csapat aranyérmet szerzett, az U21- esek az elődöntőben büntetőkkel maradtak alul. A világbajnokságról az U20- as, és az U17- es csapat is aranyéremmel tért haza.

Nem volt nehéz arra a következtetésre jutni, hogy az amit az edzői tanfolyamokon oktatnak, ahogy és amit csinálnak, az nemzetközi szinten is kiemelkedő. A kétezres években megreformált angol edzőképzés beérni látszott.

Úgy gondolom hogy minden ország képzési metodikájából át lehet vinni ötletet egy másik futballkultúrába, még ha azt át is kell némileg formálni az átvevő futballnemzet genetikájára, futball hagyományaira és játékstílusára alakítva.

Bármilyen apró, új ötlettel leszel gazdagabb, akkor már ez a weboldal elérte célját!

Tisztelettel:

Kohári István